Letní letná Olomouc

13. 06. 2012 23:55:17
Olomouc uvítala italského divadelního režiséra, klauna a mima Paola Naniho v rámci devátého ročníku mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Víkend patřil klaunům mimům a artistům, kteří předvedli zajímavý program pro děti i dospělé. V prostorách Korunní pevnůstky vystoupil i Teátr Víti Marčíka, Vojta Vrtek či Václav Strasser se svým bublinovým představením. Celý festival se postupně přesune po regionech. Další zastávkou je Ústí nad Labem a následovat bude ještě Lipno nad Vltavou. Na konci letních prázdnin se pak fanoušci cirkusového umění mohou těšit na hlavní zastávku Letní Letné v Praze.
Letní letná 2012
Letní letná 2012LETNÍ LETNÁ

Hlavním hostem celého festivalu se stal Paolo Nani, italský umělec a hlavně bavič. Svým představením The Letter (dopis) rozesmál celé šapitó. Někteří diváci smíchy brečeli, někteří šokováni neuvěřitelnou nápaditostí celého výstupu jen nevěřícně hleděli. Vystoupení bylo složeno z 15 krátkých scének. Základem byla jednoduchá scénka, ve které herec přišel na jeviště, posadil se ke stolu, nalil si víno a napsal dopis. Následně ji zopakoval s různými obměnami vždy v jiném stylu (pozpátku, western, cirkus, bez rukou, němý film, horor, překvapeně, vulgárně a další). Návštěvníky rovněž nadchlo Naniho uvítání v češtině. Z připraveného listu papíru divákům česky přečetl, co se na jevišti bude odehrávat a odstartoval své hodinové představení, ve kterém ho ani nečekané reakce diváků a následné improvizování nevyvedlo z míry.

V programu byla také představení pro děti. Pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Popelka, Šípková Růženka i Bajaja v podání Teátru Víti Marčíka. V areálu bylo několik stanů, které se staly zázemím pro návštěvníky na celý den. Občerstvení, zábava i aktivity pro kreativní děti, to vše nabídla Letní Letná již podruhé v Olomouci. Vstup do cirkusového městečka byl zdarma, platilo se pouze za jednotlivá představení.

Nový cirkus se stal v posledních letech velkým fenoménem. Svou tradici má hlavně ve Francii, odkud také pochází nejznámější soubor Cirque du Soleil. Jedná se čistě o artistická představení bez zvířat, což oceňuje velké množství diváků. V Čechách je několik souborů, které se věnují žonglování, chůzi na chůdách či akrobatickému tanci. Nový cirkus je hlavně o lidském těle. Artisté bývají neuvěřitelně ohební a zvládají nadlidské a odvážné cirkusové kousky. Důležitým faktorem je také fantazie a umění improvizace, což se silně pojí s uměním divadla. Artista je také především herec. Musí publikum jak šokovat, tak i pobavit.

Pokud tedy hledáte nějaké to letní pobavení, rozhodně se vydejte na Letní Letnou. Další zastávkou festivalu je již za čtrnáct dní Ústí nad Labem.

Autor: Diana Gallasová | středa 13.6.2012 23:55 | karma článku: 5.44 | přečteno: 476x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 381 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 813
Studentka žurnalistiky a filmové vědy.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...