Suchý Albert Nobbs

1. 02. 2012 1:44:10
Ponurá atmosféra, vytvořená stále nepříznivým počasím, se snáší nad špinavými ulicemi lemovanými kamennými domy. Starý hotel plný stříbra, obrovských koberců a pobíhajících sloužících v naškrobených uniformách. Tedy typický anglický film, ve kterém se v ději navracíme zpět do 19. století. Nejzajímavějším motivem filmu je pohled na lidskou sexualitu. Ovšem přestože je hlavní hrdinka osudem donucena celý život předstírat opačné pohlaví, nečekejte strhující dojemný příběh, ke kterému je nutné brát si kapesník. Film je sušší než anglický humor.
Plakát Albert Nobbs
Plakát Albert Nobbshttp://www.thereelbits.com/2011/11/05/new-poster-for-albert-nobb

Film Albert Nobbs byl natočen podle krátké povídky irského spisovatele George Moora. Příběh vypráví o ženě, která téměř celý svůj život předstírala, že je muž, aby se ubránila všem nepříjemným situacím spojeným s životem chudé ženy v Irsku devatenáctého století. Pracuje jako číšník Albert Nobbs v dublinském hotelu a ze spropitného šetří na svůj sen, navrátit sobě samé ztracenou identitu. Jednoho dne do hotelu přichází malíř pokojů Hubert Page, jenž je také převlečenou ženou. Seznámí se s Albertem a poví mu svůj příběh. To naprosto otřese životem hlavního hrdiny (hrdinky). Zcela se upne na svůj sen, vést spokojený a šťastný život, jaký viděl u Huberta a jeho ženy. Nicméně překážkou se mu stává jeho vlastní orientace a rozpolcenost osobnosti.

Celý film má podle mého názoru dvě polarity. Na jedné straně výjimečná ukázka rozdílností v lidské sexualitě na druhé velké množství nedodělaných detailů a prvků, které diváka matou a znesnadňují mu možnost empatie s postavami. Lidská sexualita je ve snímku zobrazena na lesbickém vztahu dvou žen, které se upřímně milují i na vášnivé nerozvážné lásce dvou mladých lidí (Helen a Joe), kteří jednají zaslepeně, bez uvědomění si následků svých činů. Taktéž zachycuje i starou pannu pokřiveného charakteru či vztah založený pouze na sexuálním uspokojení. Ne zcela explicitně je zde vyjádřen i homosexuální vztah dvou mužů z vyšší společnosti, kde láska nehraje naprosto žádnou roli. Uprostřed toho všeho se nachází malá podivínská postavička v cylindru vzbuzující v divákovi lítost, ale i jistý druh averze. Nedodělanými prvky jsou rozhodně charaktery postav, k jejichž popisu mi postačí dvě slova, britský charakter. Jakási maska nasazená na obličeji každého herce nedovolí divákovi vcítit se do osudů hrdinů. Režisér nás nechá nahlédnout na určitou věc jen částečně a následovně ji opouští a věnuje se jiné. V mnohých případech by to sloužilo rozhodně ve prospěch filmu, ale v tomto případě to diváka spíše od příběhu odcizí a hloubka jednotlivých scén vyšumí.

Přesto si myslím, že se režisérovi Rodrigu Garcíovi povedlo natočit, ač lehce kontroverzní, tak velmi zajímavý snímek o těžkostech života a postavení ženy v devatenáctém století.

Albert Nobbs

VB/Irsko; 2011; 113 min

Režie: Rodrigo García; Scénář: Glenn Close, John Banville

Kamera: Michael McDonough; Hudba: Brian Byrne

Hrají: Glenn Close, Mia Wasikowska, Janet McTeer,...

Autor: Diana Gallasová | středa 1.2.2012 1:44 | karma článku: 6.13 | přečteno: 784x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 291 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 813
Studentka žurnalistiky a filmové vědy.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...